10 vragen aan Joyce de Vries

Joyce de Vries (1988, Hoek van Holland) wil haar kinderen de Indische cultuur meegeven. De resultaten van haar eigen zoektocht verwerkt ze in spellen, boeken, posters en wenskaarten. We vragen haar naar haar missie.

Vraag 1: Waar komen je ouders en grootouders vandaan?

Mijn vader is geboren in Manokwari, Nieuw Guinea. Zijn ouders zijn geboren op Java. Zij kwamen in 1962 naar Nederland. Mijn moeder is geboren in Sneek, Friesland. Haar moeder is geboren in Buitenzorg, Java. En haar vader in Sneek. Zij kwamen in 1946 naar Nederland.

Vraag 2: Waar ben jij geboren?

Ik ben in Harlingen, Friesland geboren. Ik heb een moeder en een vader, die helaas overleed in 1992 toen ik 4 jaar was. En ik heb 2 oudere broers.

Vraag 3: Hoe heb jij je kindertijd en jeugd beleefd met je Indische roots?

Ik ben opgegroeid in een Fries dorpje waar weinig Indische invloed was. De enige Indische invloeden kwam van mijn familie aan mijn moeders kant. Maar die waren niet bewust bezig met de cultuur of het verleden. Of ze waren bewust bezig hier niet over te praten. Dus behalve de standaard dingen als eten en de oudste opent het buffet, heb ik niks geleerd over de cultuur of het verleden.

We mochten ook geen Indonesisch leren. Of spreken. Mijn oma deed dat bijvoorbeeld ook niet meer. Ze zei altijd dat we Nederlands zijn. Dus ons zo moesten gedragen. Iets dat zij natuurlijk heeft moeten doen.

Vraag 4: Waarom ben je documentaire fotograaf geworden?

Ik ben fotograaf geworden om die verhalen die onderbelicht waren letterlijk te verlichten door middel van mijn lamp. En deze verhalen een gezicht te geven. Ik maak voornamelijk en het liefst portretten.

De laatste serie die ik maakte was in opdracht van Stichting 15 augustus 1946 regio Rotterdam over Spekkoek families. Waarbij ik families met Indische roots en andere roots heb vastgelegd. Een mooie manier om deze gezinnen een gezicht en een podium te geven. 

Vraag 5: Wat wist je van je Indische cultuur?

Ik wist heel weinig. Alleen de hele basale dingen. Toen onze eerste zoon werd geboren ben ik echt op zoek gegaan. Ik werd me ervan bewust dat ik verantwoordelijk ben voor het doorgeven en het voortleven van de Indische cultuur. Hierdoor werd ik me er ook van bewust dat ik heel erg weinig wist over de cultuur en geschiedenis.

Ik begon me af te vragen wat ik door moest geven en hoe. Helemaal nu de oudste generatie langzaam verdwijnt en de rest van de familie verwesterd. En mijn kinderen niet opgroeien met veel Indische mensen in hun directe omgeving.

Vraag 6: Wat heeft je ’t meest verbaasd in je zoektocht?

Dat ik zo naïef keek naar koloniale bezetting. Dat ik niet doorhad hoe scheef de verhoudingen waren. Die van mijn opa en oma waren niet zo. Dus verhalen als de njai had ik nog nooit gehoord. Ik vond dat heel naïef van mezelf. 

Vraag 7: Wat verkoop je in je online geschenkshop voor kinderen? Waarom?

Ik verkoop spellen, kinderboeken, posters en kaarten zodat kinderen (en ouderen) spelenderwijs kennis kunnen maken met hun Indische cultuur. Uiteindelijk hoop ik een interactieve omgeving te kunnen bouwen waar kinderen en hun naasten kunnen leren over hun culturele erfgoed.

Vraag 8: Waarom is het belangrijk dat kinderen hun Indische roots kennen?

Ik vind het niet alleen belangrijk voor het doorgeven van de Indische cultuur. Maar het is ook belangrijk om te weten waar je vandaan komt. Intergenerationeeltrauma is tegenwoordig beter bekend dan vroeger. Maar kan nog heel veel invloed hebben op jou.

Het is ook niet de bedoeling om een Indische cultuur op te leggen. Maar goed om te weten waar sommige gedragingen en gewoonten vandaan komen. Zodat je hier eventueel ook iets aan kunt veranderen. Als je dat wilt. 

Vraag 9: Welke toekomstplannen en doelen heb je nog meer?

Het uitbreiden van mijn collectie. Met meer spellen en boeken van De avonturen van Lotje. De interactieve digitale omgeving waar kinderen kunnen leren over hun afkomst naar hun eigen leeftijd.

Ik wil een podcast opnemen over leven met koloniale schuld heb je dit wel of niet? En hoe ga je hiermee om? Er komt nog een vervolg op de serie Spekkoek families. En wil ik nog een fotoserie maken van eerste generatie indos met hun kleinkinderen. Maar dat is nog work in progress. 

Vraag 10: Wat wil je zelf nog delen?

Ik sta open voor samenwerkingen of als je mijn producten in je winkel wilt verkopen.

Joyce is te bereiken via Instagram op @indozijn, Mail@joycedevries.nl en https://indos.shop

Voor mijn boek en e-book ‘Indische roots’ kijk hier

Voor zelfhulp op Indische thema’s kijk hier.

Voor coaching op voorouderlijk leed kijk hier.

4 gedachten over “10 vragen aan Joyce de Vries”

  1. Heel mooi Joyce de Vries. Mooi interview. Wij zijn trots op en blij met de dingen, die je zoal het licht laat zien. Hartstikke leuk en leerzaam.

  2. Hallo Joyce,
    Lekker bezig met je roots. Heel leuk dat je dit doet. Ik weet nog wel dat er in de 60er jaren velen naar Harlingen kwamen, en ja, ook bij ons in de straat en de straten er achter. Ook vriendjes gemaakt op de lagere school, en in de buurt. Boeken over dit onderwerk lees ik dan ook graag, evenals, iets verder weg, de VOC tijd. Ik zou zeggen ga lekker zo door, goed bezig. Toppie.
    Groetjes van Chris & Jeannette.

Reacties zijn gesloten.

×

 

Hoi!

Klik op mijn naam en stel je vraag via WhatsApp. Ik reageer overdag meestal binnen enkele uren.

× Kan ik je helpen?